L’arròs amb bledes fet art

            La galeria Edgar Neville d’Alafafar va inagurar el dimarts passat una original exposiciò de l’artista María José Marco, la qual ha decidit buscar la seua inspiraciò creativa en un lloc poc freqüent: el popular plat valencià de l’arròs amb bledes.

            La mostra que duu per títol precisament el d’Arròs en bledes, està presidida per una gran taula de dos metres de llargaria que ocupa el centre de la sala. Damunt de la taula i del seu tapet –ple de taques, per cert, com passa en tot dinar que es precie- hi ha una sèrie de plats on descansen les restes d’un sabrós arròs amb bledes, cuinat per la propia artista, que afirma ferlo habitualment, ja que “m’encanta i m’ix boníssim“.

            Segons explica l’artista nascuda a l’Eliana, els restes del menjar simplement són una excusa per a fer “una crítica a la societat consumista en qué el fem s’acumula per tot arreu“. Per a fer la seua particular crítica al malbaratament i la brutícia generada per la societat actual, Mª José Marco ha preferit utilitzar un plat quotidià i característic de la nostra terra, com és l’arròs amb bledes, en lloc de recurrir a les manides hamburgueses nord-americanes.

            El muntatge de la taula s’acompanya de 16 pintures, fetes amb tècnica mixta damunt de tela, les quals completen aquest particular recorregut per l’arròs en bledes. Els quadres, amb un estil “neobarroc a mig camí entre l’abstracció i el figurativisme“, tenen com motiu central els ingredients d’aquest tradicional menjar: les bledes, les creïlles, l’arròs.

            Segons l’autora, amb aquesta “estética d’allò residual“ inicia un nou camí d’exploració en la seu obra, que fins ara havia estat centraada en els paistges i les natures mortes.

            L’exhibició, patrocinada per l’ajuntament i la Univeritat Politècnica de València, pot ser visitada a l’Edgar Neville d’Alfafar fins al pròxim 24 d’aquest mes. El que ja no sabem és com està de bo l’arròs ni en quin estat arribarà a la cloenda de la mostra, en tot cas, si està molt deteriorat, proposem que siga substituït per una paelleta.

 

Yolanda Martínez, Alfafar.